Choroba wieńcowa – dieta i profilaktyka działania

Przed wieloma chorobami jesteśmy w stanie się uchronić, a przynajmniej znacznie obniżyć ryzyko zachorowania – podstawą jest wówczas zdrowy tryb życia, który przyczynia się do ogólnej poprawy samopoczucia. Odpowiednie działania profilaktyczne mogą również zmniejszyć szansę na chorobę wieńcową, czyli chorobę niedokrwienną serca. Jaką dietę stosować, by rzeczywiście zatroszczyć się o swój organizm?

Choroby sercowo-naczyniowe – ryzyko

Schorzenia dotyczące układu sercowo-naczyniowego stanowią w Polsce najczęstszą przyczynę zgonów – i to zarówno wśród mężczyzn, jak i u kobiet. Najczęstszym powodem występowania takich chorób jest nadciśnienie tętnicze, jednak duże znaczenie mają także czynniki psychospołeczne, takie jak długotrwały stres, depresja, niewielkie wsparcie społeczne, a nawet określone predyspozycje osobowościowe[1].

Zmiana trybu życia, obejmująca również dietę, może wpłynąć na zahamowanie czynników stresogennych, a tym samym zmniejszenie ryzyka zachorowalności.

Choroba wieńcowa – charakterystyka

Choroba niedokrwienna serca jest bardzo często stwierdzana we wszystkich krajach europejskich. Szacuje się, że częstotliwość jej występowania to około 20-40 tysięcy na milion mieszkańców danego państwa. Do najbardziej charakterystycznych objawów tego schorzenia należy tzw. dławica piersiowa, którą można rozpoznać ze względu na uczucie ucisku i pieczenia w okolicy mostka, co nasila się po wysiłku fizycznym, w sytuacji stresowej oraz po przebywaniu przez długi czas w niskiej temperaturze.

Choroba wieńcowa powstaje w wyniku niedokrwienia mięśnia sercowego, co jest spowodowane przez miażdżycę. Diagnostykę umożliwia test wysiłkowy oraz koronarografia[2].

Choroba wieńcowa – dieta

Jeśli grozi Ci choroba wieńcowa, dieta z wykorzystaniem odpowiednich składników może w dużej mierze zmniejszyć ryzyko. Polecane jest przede wszystkim spożywanie świeżych warzyw i owoców, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Zdecydowanie nie powinno również zabraknąć orzechów, chudego mięsa, ryb i owoców morza, podobnie jak olejów roślinnych.

Dlatego też często jest polecana dieta śródziemnomorska, która bazuje na wspomnianych wcześniej produktach. W dużej mierze ogranicza ona dostarczanie do organizmu szkodliwych substancji odżywczych.

Chcąc uniknąć ryzyka, jakim jest choroba wieńcowa, dieta powinna z kolei wykluczyć bądź ograniczyć:

  • sól;
  • pełnotłuste mleka, śmietany;
  • jajka;
  • tłuste mięso oraz oleje pochodzenia zwierzęcego;
  • wyroby cukiernicze i czekoladę.

Profilaktyka choroby wieńcowej – co zrobić, żeby nie zachorować?

Poza dobrze zbilansowaną dietą również inne elementy trybu życia mają negatywny wpływ na ryzyko zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca. Mowa tu głównie o unikaniu aktywności fizycznej, stosowaniu używek, nadwadze, podwyższonym cholesterolu LDL, podwyższonym ciśnieniu oraz o wspomnianym już stresie.

Dlatego też, poza zmianą codziennego jadłospisu, warto rozpocząć regularne uprawianie sportu, jednocześnie dbając o to, by dać ciału odpocząć. Kontrolowanie wagi i ciśnienia to także podstawowe działania profilaktyczne, w związku z czym należy regularnie przeprowadzać badania na cholesterol i nie tylko. Konieczne jest oczywiście odstawienie używek.

[1] K. Opuchlik, M. Wrzesińska, J. Kocur, Ocena poziomu stylów radzenia sobie ze stresem i poczucia umiejscowienia kontroli zdrowia u osób z chorobą niedokrwienną serca i nadciśnieniem tętniczym, „Psychiatria Polska” 2009, t. XLIII, nr 2.

[2] A.M. Frycz-Kurek, P. Buchta, J. Szkodziński, Stabilna choroba wieńcowa – epidemiologia, diagnostyka, wybór postępowania, „Choroby Serca i Naczyń” 2008, t. 5, nr 3.

Bibliografia

  1. Cichocka A., Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca, „Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii” 2005, t. 1, nr 3.
  2. Dieta dla serca, wywiad z kardiologiem Grzegorzem Kopciem, https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/wywiady/66210,dieta-dla-serca [dostęp: 14.10.2020].
  3. Frycz Kurek A.M., Buchta P., Szkodziński J., Stabilna choroba wieńcowa – epidemiologia, diagnostyka, wybór postępowania, „Choroby Serca i Naczyń” 2008, t. 5, nr 3.
  4. Opuchlik K., Wrzesińska M., Kocur J., Ocena poziomu stylów radzenia sobie ze stresem i poczucia umiejscowienia kontroli zdrowia u osób z chorobą niedokrwienną serca i nadciśnieniem tętniczym, „Psychiatria Polska” 2009, t. XLIII, nr 2.

Dodaj komentarz

Close Menu
×
×

Koszyk